Op zoek naar het hart van wijsheid*


Het pad van inzichtmeditatie

Joseph Goldstein, Jack Kornfield


categorieën:   Boeddhisme (algemeen) / Meditatie / Vipassana
isbn: 9789056700430
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 320
druk: 5
vertaler: Marjo Oosterhoff
verschijningsdatum: 25 jan 2001
eerste uitgave: Seeking the Heart of Wisdom
status:  Leverbaar
prijs: € 24,95

Het pad van inzichtmeditatie is een verkenningstocht door lichaam en geest om de ware aard van iedere ervaring duidelijk en helder te leren zien. Voor iedereen die deze weg wil ontdekken, maar ook voor wie al langer dit pad bewandelt, is dit internationaal bekende boek een welkome metgezel.

Op zoek naar het hart van wijsheid is ontstaan vanuit de twaalf jaar lange samenwerking tussen beide auteurs in het begeleiden van intensieve meditatie-retraites over de gehele wereld. Het voert de lezer binnen in de geest van openheid en mededogen als de essentie van iedere waarachtige spirituele ontwikkeling.

De thema's die onder andere aan bod komen: hindernissen bij de meditatie en manieren om er mee om te gaan; de ontwikkeling van mededogen als respons op het lijden dat we zowel in ons eigen leven als in de wereld om ons heen waarnemen; integratie van een leven van activiteit en dienstbaarheid met meditatie en contemplatie; de werking van karma en de mogelijkheden zelf vorm te geven aan de werkelijkheid.

Deze en andere onderwerpen gaan vergezeld van concrete oefeningen en meditaties die helpen bij het verdiepen van inzicht.

In Op zoek naar het hart van wijsheid zijn op een uitstekende manier praktische aanwijzingen, psychologisch inzicht en universele wijsheid bijeengebracht. Het is een van de meest bruikbare handboeken ooit geschreven voor wie het pad van inzichtmeditatie wil bewandelen en deze methode in het dagelijks leven wil toepassen.

 

-Daniel Goleman

auteur van Emotionele intelligentie

NBD | Biblion 8 juni 2010

Internationaal bekend handboek van de boeddhistische inzichtsmeditatie, geschreven door twee grote autoriteiten op dat gebied. De inzichtsmeditatie is het zwaartepunt van de boeddhistische training, dat begint met achtzaamheid (satipatthana) en via inzicht (vipassana) eindigt in de beeindiging van het lijden oftewel het ongeconditioneerde (nirvana). De auteurs, die verschillende hoofdstukken voor hun rekening nemen, presenteren in drie delen chronologisch het te volgen pad, waarbij de aspecten van inzicht steeds meer worden verfijnd en verdiept. Naast de hoofdwegen wordt echter ook gewezen op de dwaalwegen. De auteurs blijven niet alleen informatief, maar geven achter ieder subhoofdstuk tevens oefeningen om het geleerde in praktijk te brengen. Tegenover een heldere toon en stijl die op het westerse publiek zijn gericht, maken de auteurs zich nogal schuldig aan de opsommingen (de vijf spirituele krachten, de drie basiskenmerken enz.). Dit minpunt wordt verzacht door het feit dat dit een inherent kenmerk van de leringen van Boeddha is. Een must voor iedere beoefenaar van boeddhistische meditatie in het algemeen en voor de steeds groter wordende schare Europese beoefenaars van deze vorm in het bijzonder. Met woordenlijst, adressen en literatuuropgave.

 

(Biblion recensie, J. Hodenius)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.