Kloppen waar geen poort is*


Linji, Hisamatsu, Sjestov & Plotinus

Ton Lathouwers


categorieën:   Zen / Ch'an (Chinees boeddhisme) / Filosofie
isbn: 9789056701666
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 120
druk: 1
verschijningsdatum: 04 jul 2007
status:  Leverbaar
prijs: € 16,95

In deze bundel heeft Ton Lathouwers opmerkelijke fragmenten bijeengebracht van vier uiteenlopende klassieke auteurs. De teksten van Linji, Hisamatsu, Sjestov en Plotinus cirkelen rond het centrale concept van de ‘onmogelijke vraag’, binnen de zentraditie ook bekend als ‘koan’. Koans – het woord is een verbastering van het Chinese kung an – zijn bedoeld om de vertrouwde grond onder onze voeten vandaan te halen en om uit te dagen tot het nemen van een bevrijdende stap. Koan-verhalen waren oorspronkelijk getuigenissen van de existentiële impasse en de daarop volgende ‘bevrijding’ van een enkeling. Later werden deze getuigenissen tot ‘officieel document’ (kung an) verklaard, waardoor ze voor iedereen toegankelijk werden.
Kloppen waar geen poort is slaagt er in de betekenis en de kracht van de onmogelijke vraag los te weken uit de culturele context waarin zij ontstond en dicht bij de ervaringswereld van de moderne westerling te brengen. Zen (Linji, Hisamatsu) is niet de enige context waarbinnen onmogelijke vragen werden gebruikt als middel tot het nemen van een bevrijdende stap. Ook de klassieke westerse literatuur en filosofie (Sjestov, Plotinus) heeft teksten van gelijke signatuur voortgebracht.
De inleiding van Ton Lathouwers plaats het centrale thema en de betrokken auteurs in perspectief. De verschillende fragmenten worden voorafgegaan door een korte biografie van de betreffende auteur.

NBD | Biblion 8 juni 2010

De Nederlands zenmeester heeft in deze bloemlezing citaten bijeengebracht van achtereenvolgens Linji (Chinees zenmeester, 866), Hisamatsu (Japans zenreformator, verbinding leggend naar westerse religie en cultuur, 1889-1980) en Sjestov (Russisch-joodse schrijver, 1866-1938), waarbij van de laatste ook enkele beschouwingen zijn opgenomen over de klassieke schrijver Plotinus (204-270). Verbindende schakel tussen de vier genoemde figuren wordt gevormd door de getuigenis die zij afleggen over hun eigen worsteling met de onmogelijke vraag van het leven, ervaring van innerlijke bevrijding en radicale ommekeer. Inleiding met aanwijzingen van de auteur hoe met dit boek om te gaan. Bevat per persoon een korte biografie. Door de wijze waarop de citaten zijn gerangschikt wordt een kernachtig, direct beeld uitgedrukt van wezenlijke ervaringen door cultuur en religie heen. Bevat verantwoording van gebruikte teksten. Foto op omslag van bruine deur met koperen klopper. Inspirerende, toegankelijke verzameling van fragmenten, die zoekers naar antwoorden op levensvragen vele handvaten kan reiken.

(NBD|Biblion recensie, Drs. J.A.M. Hendriks)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.