Op zoek naar het wonderbaarlijke*


Fragmenten van een onbekende leer

P.D. Ouspensky


categorieën:   Spiritualiteit (algemeen) / Filosofie (algemeen) / Psychologie
isbn: 9789062716128
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 421
druk: 7
vertaler: Ir. drs. M.H. Ekker, e.a.
verschijningsdatum: 28 mei 2012
eerste uitgave: In search of the Miraculous, Fragments of an unknown teaching/ Fragments d'un ensiegments inconnu
status:  Leverbaar
prijs: € 28,25

Op zoek naar het wonderbaarlijke, fragmenten van een onbekende leer vormt het boeiende verslag van de zeven jaren van Ouspensky's intensieve samenwerking met zijn grote leermeester Gurdjieff, vanaf hun kennismaking kort na het begin van de eerste wereldoorlog in Sint Petersburg tot na hun aankomst, wijkend voor het geweld in Rusland en na lange omzwervingen, in West-Europa.

Het is een fascinerend relaas van de sterk door oorlog en revolutie getekende uiterlijke gebeurtenissen. Maar dit vormt slecht de achtergrond voor waar het in wezen om gaat: een weergave van Gurdjieff's leer. En Ouspensky is er op meesterlijke wijze in geslaagd hiervan in dit boek het meest heldere, complete en betrouwbare overzicht te gegeven dat wij bezitten, zowel wat de kosmologische en de psychologische ideeën in hun onderlinge samenhang betreft alsook van de daarop gebaseerde praktische aanwijzingen voor een doelgericht en zinvol 'werken aan onszelf' om tot een diepere levensvervulling te komen. Het is Gurdjieff die door dit hele boek heen met G. wordt aangeduid.

Tot de publicatie van 'Op zoek' werd pas na Ouspensky's dood in 1947 door zijn weduwe en met volledige instemming van Gurdjieff besloten.

Ook na Gurdjieff's dood in 1949 vindt het door hem gebrachte 'werk' in tal van centra in vele landen - waaronder Nederland - voortgang met een steeds grotere verbreding en verdieping.

Er zijn nog geen recensies geplaatst.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.