U kunt met iDeal betalenmilindaplus verzendt via TNT

De verzameling van thematisch geordende leerredes 4


Het Deel des zes zintuiggebieden (Saḷāyatana-Vagga)

Breet, Jan de & Janssen, Rob


categorieën:   Theravada / Pali-canon
isbn: 9789492166005
uitvoering: Gebonden met stofomslag
aantal pagina's: 448
druk: 1
vertaler: Jan de Breet & Rob Janssen
verschijningsdatum: 28 nov 2014
eerste uitgave: Saṃyutta-Nikāya (35-44)
status:  Leverbaar
prijs: € 34,95

Dit boek bevat een integrale vertaling van het vierde Deel van de Saṃyutta-Nikāya, ‘De verzameling van thematisch geordende leerredes’ van de Boeddha. De Saṃyutta-Nikāya is in de traditionele telling – na de Dīgha- en de Majjhima-Nikāya – de derde verzameling (nikāya) van de Sutta-Piṭaka: de ‘mand’ (piṭaka) van leerredes (sutta’s) die aan de historische Boeddha en zijn belangrijkste leerlingen worden toegeschreven. Deze verzameling maakt deel uit van de Pali-Canon en vormt samen met de Vinaya-Piṭaka (de ‘mand’ van de orderegels) en de Abhidhamma-Piṭaka (de ‘mand’ met scholastieke teksten) het corpus van gewijde geschriften van de Theravāda. Deze Pali-Canon of Tipiṭaka (‘drie manden’) bevat de oudste bewaard gebleven geschriften van de boeddhistische traditie.

De Saṃyutta-Nikāya bevat 2904 sutta’s, verdeeld over uit 56 boeken (saṃyutta’s) die elk een bepaald thema behandelen. In de vele, vaak zeer korte sutta’s van de Saṃyutta-Nikāya, worden de radicale inzichten van de Boeddha in de menselijke natuur naar voren gebracht en wordt zijn unieke weg naar geestelijke bevrijding uit het lijden in deze wereld getoond.

 

In dit vierde Deel, het Saḷāyatana-Vagga, ‘Het Deel der zes zintuiggebieden’, zijn 10 boeken opgenomen. Deze naam is ontleend aan het eerste boek van dit Deel: ‘Het boek der zes zintuiggebieden’. Zoals ook het geval is bij de twee voorafgaande Delen, wordt dit Deel overheerst door het eerste boek dat ongeveer de helft ervan in beslag neemt. Het belang van de zes zintuiggebieden blijkt uit het feit dat de Boeddha ze in het eerste boek ‘het al’ noemt en daarmee aangeeft dat de gehele menselijke ervaring tot deze zes gebieden herleid kan worden. Het volledig doorgronden van de structuur van de ervaring leidt tot verlossing van lijden. Het tweede boek van dit Deel: ‘Het boek der gevoelens’ sluit inhoudelijk hier op aan. De overige acht boeken behandelen andere thema’s.

Er zijn nog geen recensies geplaatst.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.