U kunt met iDeal betalenmilindaplus verzendt via TNT

De verzameling van korte teksten 3


Verzen van monniken en nonnen (Thera- en Therīgāthā)

Ria Kloppenborg


categorieën:   Theravada / Pali-canon
isbn: 9789056700195
uitvoering: Genaaid gebonden, met stofomslag
aantal pagina's: 272
druk: 1
vertaler: Ria Kloppenborg
verschijningsdatum: 16 jul 2000
eerste uitgave: Khuddaka-Nikāya
status:  Leverbaar
prijs: € 29,95

Dit boek bevat twee werken die deel uitmaken van de Khuddaka-Nikāya, ‘De verzameling van korte teksten’ van de Boeddha. De Khuddaka-Nikāya is in de traditionele telling – na de Dīgha-, de Majjhima-, de Saṃyutta- en de Aṅguttara-Nikāya – de laatste van de vijf verzamelingen (nikāya’s) van de Sutta-Piṭaka: de ‘mand’ (piṭaka) van leerredes (sutta’s) die aan de historische Boeddha en zijn belangrijkste leerlingen worden toegeschreven. Deze verzameling maakt deel uit van de Pali-Canon en vormt samen met de Vinaya-Piṭaka (de ‘mand’ van de orderegels) en de Abhidhamma-Piṭaka (de ‘mand’ met scholastieke teksten) het corpus van gewijde geschriften van de Theravāda. Deze Pali-Canon of Tipiṭaka (‘drie manden’) bevat de oudste bewaard gebleven geschriften van de boeddhistische traditie.

De Khuddaka-Nikāya is een heterogene collectie van 15 werken: Khuddaka-Pāṭha, Dhammapada, Udāna, Itivuttaka, Sutta-Nipāta, Vimānavatthu, Petavatthu, Theragāthā, Therīgāthā, Jātaka, Niddesa, Patisambhidāmagga, Apadāna, Buddhavaṃsa en Cariyāpiṭaka. Een aantal daarvan behoren tot de meest bekende boeddhistische teksten.

 

Dit boek bevat de integrale vertaling van de Thera- en Therīgāthā (‘Verzen van monniken en nonnen’). Deze verzameling behoort tot de oudste gedeelten van de Pali-Canon. In deze poëtische literatuur beschrijven 264 mannen en 102 vrouwen hun leven in de boeddhistische gemeenschap, hun ervaringen met de praktijk, hun problemen en de wijze waarop zij bevrijding of verlichting hebben ervaren. De verzen behoren tot de meest persoonlijke documenten van de gehele canon en blijken voor een belangrijk deel niets aan actualiteit verloren te hebben, speciaal waar het de beschrijvingen van de vrouwen betreft.

NBD | Biblion 8 juni 2010

De Theratherigatha is een tekst uit de vroegboeddhistische periode die een verzameling verzen bevat van monniken en nonnen. In de verzen worden verschillende aspecten van het religieuze leven besproken. In die van de monniken gaat het met name over het leven in eenzaamheid, de boeddhistische training en meditatie, de omgang met de leken en de houding t.o.v. vrouwen. De verzen van de nonnen gaan onder andere over hun gevoelens over het leven in de kloostergemeenschap, over de motieven van hun intreding en hoe zij tot bevrijding en inzicht komen. In de inleiding plaatst de auteur, hoogleraar geschiedenis van de levende religies en vergelijkende godsdienstwetenschappen, de verzen en hun inhoud in historisch perspectief en koppelt ze aan de actualiteit. De inhoud wordt daar waar nodig is toegelicht met verklarende noten. Omdat het een rechtstreekse Nederlandse vertaling uit het Pali betreft, is het een uniek boekje dat door een select lezerspubliek hogelijk gewaardeerd zal worden.

 

(Biblion recensie, Alex de Haan)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.