U kunt met iDeal betalenmilindaplus verzendt via TNT

De verzameling van thematisch geordende leerredes 1


Het Deel der verzen (Sagātha-Vagga)

Breet, Jan de & Janssen, Rob


categorieën:   Theravada / Pali-canon
isbn: 9789056702298
uitvoering: Genaaid gebonden met stofomslag
aantal pagina's: 448
druk: 1
vertaler: Jan de Breet & Rob Janssen
verschijningsdatum: 06 jan 2010
eerste uitgave: Saṃyutta-Nikāya (1-11)
status:  Leverbaar
prijs: € 34,95

Dit boek bevat een integrale vertaling van het eerste Deel van de Saṃyutta-Nikāya, ‘De verzameling van thematisch geordende leerredes’ van de Boeddha. De Saṃyutta-Nikāya is in de traditionele telling – na de Dīgha- en de Majjhima-Nikāya – de derde verzameling (nikāya) van de Sutta-Piṭaka: de ‘mand’ (piṭaka) van leerredes (sutta’s) die aan de historische Boeddha en zijn belangrijkste leerlingen worden toegeschreven. Deze verzameling maakt deel uit van de Pali-Canon en vormt samen met de Vinaya-Piṭaka (de ‘mand’ van de orderegels) en de Abhidhamma-Piṭaka (de ‘mand’ met scholastieke teksten) het corpus van gewijde geschriften van de Theravāda. Deze Pali-Canon of Tipiṭaka (‘drie manden’) bevat de oudste bewaard gebleven geschriften van de boeddhistische traditie.

De Saṃyutta-Nikāya bevat 2904 sutta’s, verdeeld over uit 56 boeken (saṃyutta’s) die elk een bepaald thema behandelen. In de vele, vaak zeer korte sutta’s van de Saṃyutta-Nikāya, worden de radicale inzichten van de Boeddha in de menselijke natuur naar voren gebracht en wordt zijn unieke weg naar geestelijke bevrijding uit het lijden in deze wereld getoond.

 

In dit eerste Deel, het Sagātha-Vagga, ‘Het Deel der verzen’, zijn 11 boeken opgenomen. Het onderscheidt zich van de andere Delen, doordat het voornamelijk uit verzen bestaat. Het geldt als een van de meest inspirerende compilaties in de Pali-Canon, die de Boeddha in al zijn grootheid als de ongeëvenaarde ‘leraar van goden en mensen’ toont. De thematiek is hoofdzakelijk ethisch van aard en de meeste sutta’s gaan over het boeddhistische levensideaal.

NBD | Biblion 25 mei 2010

Zeer leesbare integrale vertaling van het eerste deel van de vijfjarige Samyutta-Nikaya, 'de verzameling van thematisch geordende leerredes' van de Boeddha. Dit deel van de Samyutta-Nikaya bestaat voornamelijk uit verzen. Geldt als inspirerende verzameling, die de Boeddha als 'leraar van goden en mensen' presenteert. Uit zeer deskundig vertaalde verzen blijken zijn soms radicale inzichten in de menselijke natuur, evenzovele aanwijzingen aan mensen die mediteren en hun inspanningen willen laten resulteren in de verwezenlijking van het bestaan. Met een uitgebreide Algemene Inleiding, waaronder een literatuurhistorische analyse, en de geraadpleegde literatuur, noten en registers van begrippen, namen en gelijkenissen.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.