Op de golven van geboorte en dood


Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief

Sebo Ebbens


categorieën:   Tibet / Tibetaans boeddhisme / Persoonlijke ontwikkeling
isbn: 9789056703936
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 344
druk: 2
verschijningsdatum: 15 feb 2023
status:  Leverbaar
prijs: € 24,95

De inzichten van het Tibetaans boeddhisme in de cyclus van geboorte, sterven en wedergeboorte kunnen je helpen bij de inrichting en de kwaliteit van je dagelijkse leven. Dit boek laat zien dat je aandachtiger en intenser kunt leven als je je helder bewust bent van je sterfelijkheid. Maar ook omgekeerd: als je aandachtig en intensief leeft, zul je, als het moment daar is, beter kunnen omgaan met de dood. Beide aspecten zijn volgens het Tibetaans boeddhisme onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit boek biedt bij het leggen van die verbinding tal van praktische handvatten. De klemtoon ligt daarbij telkens op de verrrijking van je leven. 

Het boek bestaat uit twee delen: het eerste deel beschrijft de visie op leven en sterven op basis van het Tibetaanse Dodenboek Het tweede deel bevat praktische oefeningen en reflecties. Het geheel wordt ondersteund door een informatieve website: https://goedlevenensterven.nl.

Marc de Pril - NBD Biblion 30 augustus 2019

Leven en dood zijn in het Tibetaans boeddhisme nauw met elkaar verbonden. Doel van de auteur is beide dichter bij elkaar brengen. Nadenken over de dood en deze tijdens het leven 'voorbereiden' leidt tot een volwaardiger leven én een beter omgaan met de dood. 

 

Deel 1 zet deze op het eerste zicht paradoxale stelling theoretisch uiteen aan de hand van heldere voorbeelden, vergelijkingen en metaforen. Het begrip 'bardo' - overgangssituatie, tussenfase - is als een leidmotief aanwezig. Uiteindelijk is alles in het leven 'overgang'. Wat te verstaan onder de geest? En blijft die geest verder bestaan na het verdwijnen van het fysieke lichaam? Hoe leven en dood in de praktijk met elkaar te verbinden, wordt in deel 2 uiteengezet. 

 

Aan de hand van een 21-tal 'beoefeningen' en reflecties worden alle 'bardo's' aanschouwelijk gemaakt. Het stervensritueel, de stervensbegeleiding, hoe omgaan met de dood van een geliefde tot en met de 'ideale stervenshouding' komen uitvoerig aan bod. Eind 2010 verloor de auteur zèlf zijn 24-jarige zoon aan leukemie. Een uitvoerige literatuurlijst sluit dit boek af. Heldere uiteenzetting voor leek en boeddhist van een fundamentele boeddhistische leerstelling.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.