Boeddha NU*

Gouden Lijst

Dhammaketu


categorieën:   Boeddhisme / Boeddhisme en het Westen
isbn: 9789056702625
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 312
druk: 1
verschijningsdatum: 02 jan 2012
status:  Leverbaar
prijs: € 24,95
prijs e-book: € 18,95
ledenprijs e-book: € 15,00

De leer van de Boeddha is tijdloos. Hij ontdekte dat een mens los kan komen uit de beperkingen van een krampachtig grijpend ego en uit de ellende die hij zichzelf en anderen aandoet. Hij heeft niet alleen de mechanismen daarvan beschreven, maar ook een concrete methode ontwikkeld om er wat aan te doen.

 

De leer van de Boeddha is gedurende vijfentwintig eeuwen in zeer uiteenlopende, vooral aziatische culturen tot bloei gekomen. Daardoor is een kleurrijk palet van ‘boeddhismen’ ontstaan: van de uiterst sobere Japanse zen tot de kleurrijk Tibetaanse tantra. Deze uiteenlopende culturele vormen zijn vaak aanleiding tot misverstanden. 

 

In dit boek stelt de auteur zich tot doel een toegankelijk overzicht te geven van alle belangrijke aspecten van de visie van de Boeddha, in termen die culturele misverstanden zoveel mogelijk vermijden. Hij slaagt er voortreffelijk in het tijdloze karakter en de relevantie ervan voor de moderne westerse samenleving zichtbaar te maken.

NBD | Biblion 3 februari 2017

De visie die Boeddha heeft ontwikkeld om mensen te helpen bij het omgaan met de werkelijkheid en daarbij zichzelf en anderen niet telkens opnieuw pijn en frustratie te bezorgen is nog steeds actueel. De kern van die visie wordt weergegeven aangaande de menselijke conditie (geluk en lijden, de oorzaak daarvan en de weg daar naartoe), toestanden van de geest (met nadruk op positieve kwaliteiten) en de consequenties daarvan voor handelen en spreken, maar ook voor leven op ethisch verantwoorde manier, waarbij de ontwikkeling van wijsheid en grenzeloze liefdevolheid van wezenlijk belang is - aanwijzingen daartoe worden genoemd.

 

Boeiend is hoe telkens de verbinding wordt gemaakt met de historie in de verschillende culturen waarin het boeddhisme zich heeft ontwikkeld, als ook naar onze westerse samenleving (met humanisme naar Griekse waarden naast de wetenschap). Erudiet beknopt en toch verrassend compleet laat de auteur op eigentijdse wijze Boeddha's visie tot leven komen, met respect voor de essentie ervan. Bevat notenapparaat.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.