Tao als water


Alan Watts


categorieën:   Tao
isbn: 9789062711208
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 160
druk: 2
vertaler: Kenneth A. van Braam
verschijningsdatum: 24 jan 2022
eerste uitgave: Tao, the Watercourse Way
status:  Leverbaar
prijs: € 22,75

De principes van Tao worden gevonden in de vloeiende patronen van water, en tonen de wijze waarop de mens kan samenwerken met het natuurlijk verloop van de wereld. Alan Watts omschrijft de essentie van Tao als de concrete ervaring van die harmonieuze levenshouding. De eeuwenoude en tijdloze Chinese wijsheid is een geneesmiddel voor de kwalen van de moderne westerse cultuur dat niet enkel intellectueel moet worden ingenomen; het kan ons hele bestaan met vreugde doordringen. De vloeiende kracht van Tao kan op die manier zowel ons individuele leven als de samenleving transformeren.

 

Alan Watts maakt gebruik van zowel oude als nieuwe bronnen in zijn beschrijving van de Chinese filosofie van het taoïsme, zoals hij dat eerder deed in zijn klassiek geworden werk over het zenboeddhisme, The Way of Zen. Hij wordt de beste vertolker van het begrip van tao voor het westerse publiek genoemd, en ook de kennismaking met de Chinese cultuur die ten grondslag ligt aan het taoïsme maakt dit tot een van zijn meest geliefde boeken, ondanks het feit dat hij stierf voordat het was voltooid.

 

Tao als water kwam aan bod in deze nieuwsbrief.

Luus | Boekiewoogie 9 juni 2017

Tao als water – Alan Watts – **** (4/5 sterren)


De principes van tao worden gevonden in de vloeiende patronen van water, en tonen de wijze waarop de mens kan samenwerken met het eigen verloop van de natuurlijke wereld. Alan Watts omschrijft de essentie van Tao als de concrete ervaring van die harmonieuze levenshouding. De eeuwenoude en tijdloze Chinese wijsheid is een geneesmiddel voor de kwalen van de moderne westerse cultuur dat niet enkel intellectueel moet worden opgenomen; het kan ons hele bestaan met vreugde doordringen. De vloeiende kracht van Tao kan op die manier zowel ons individuele leven als de samenleving transformeren. 

 

Alan Watts maakt gebruik van zowel oude als nieuwe bronnen in zijn beschrijving van de Chinese filosofie van het taoïsme, zoals hij dat eerder deed in zijn klassiek geworden werk over het zenboeddhisme, The Way of Zen. Men heeft hem wel de beste vertolker van het begrip van Tao voor het westerse publiek genoemd. Ook de kennismaking met de Chinese cultuur, die ten grondslag ligt aan het taoïsme, maakt dit tot een van zijn meest geliefde boeken, ondanks het feit dat hij stierf voordat het was voltooid. 

 

Alan Watts (1915-1973) was een pionier in het introduceren van het oosterse filosofische en spirituele gedachtegoed in het Westen. Hij verhuisde in 1938 van Engeland naar de VS waar hij training in het zenboeddhisme onderging, theologie studeerde en later verbonden was aan verschillende universiteiten en instituten. Hij was een begenadigd spreker die met zijn ideeën een breed publiek in de jaren zestig inspireerde, en meer dan vijfentwintig boeken schreef over godsdienst, mystiek, psychedelica, filosofie en psychologie.

 

Een uitgebreide samenvatting uit oude en nieuwe bronnen die de Chinese filosofie en het taoïsme beschrijven. Alan schrijft over de natuurlijke verloop van de wereld, en hoe je als mens hiermee kan samenwerken.De volledige recensie van boekiewoogie lees je hier…

Login of registreer om een recensie toe te voegen.