Het temmen van de os


Nico Tydeman


categorieën:   Zen
isbn: 9789056701048
uitvoering: paperback, ge├»llustreerd
aantal pagina's: 96
druk: 8
verschijningsdatum: 18 mrt 2023
status:  Leverbaar
prijs: € 14,95

De zentraditie kent vele wegen om de mens te helpen bevrijding te bereiken. Daarbij wordt geen enkel middel geschuwd: van jarenlange meditatie tot een paar flinke stokslagen, alles kan helpen om de illusies van het denken te doorbreken. Toch vereist de ontwikkeling van de geest een zekere strategie, en kan het helpen om voorbereid te zijn op bekende hindernissen. Daarom hebben beroemde zenmeesters in allerlei vormen aanwijzingen nagelaten die ons kunnen helpen onze eigen weg te gaan.


De meest bekende vertolking van de zenweg zijn de tien stadia van het temmen van de os, geschreven en geïllustreerd door Guoan Shiyuan, een Chinese zenmeester uit de 12e eeuw. De vertaling van Guoan's tien verzen, met illustraties, die traditioneel worden toegeschreven aan de Japanse schilder Tensho Shubun (15e eeuw), vormen de kern van dit boek. Nico Tydeman, Nederlands zenleraar, auteur van Zitten, de praktijk van zen, Vormen van oneindige leegte en Dansen in het duister, schreef bij de tien stadia een uitgebreid commentaar.

De os, symbool van de menselijke geest, dwaalt meestal maar wat rond, en volgt zijn verlangens, stemmingen, angsten en herinneringen. Stap voor stap wordt aangegeven hoe de os getemd kan worden. Dan kan werkelijke vrijheid worden ervaren.

NBD | Biblion 8 juni 2010

Deze uitgave bevat de bespreking in de vorm van een vrij commentaar (door vergelijking van de Engelse en Duitse vertalingen uit het Chinees) op het primaire leergedicht 'Het temmen van de os' door een van Nederlands bekendste zenleraren (auteur van onder andere 'Dansen in het duister'). Dit werk is oorspronkelijk geschreven en geillustreerd door Guoan Shiyuan, een Chinese zenmeester uit de twaalfde eeuw. Samen met de beroemdste illustraties van de beroemde schilder Tensho Shubun uit de vijftiende eeuw (in kleur op de binnenkant van voor- en achterflap, en wat groter in zwart-wit voor ieder volgend hoofdstuk) vormen de kern van zijn bespreking van het werk, waarbij de os staat voor de rusteloze menselijke geest die stap voor stap wordt getransformeerd naar de ultieme werkelijkheid. Zijn inleiding en commentaar van dit typisch paradoxale (wat je zo naarstig zoekt - je eigen boeddha-natuur - is altijd vlak voor je neus geweest) en in revisie cyclisch werk (als je verlicht bent ga je terug de maatschappij in om anderen hierbij te helpen) zijn zoals altijd deskundig en helder. Bevat een nawoord en een beknopte literatuurlijst.

(NBD|Biblion recensie, Redactie)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.