Herinneringen aan Harada Tangen roshi


Mijn jaren in een Japans zenklooster

Ciska Shizuka Matthes


categorieën:   Boeddhisme (algemeen) / Zen / Meditatie / Persoonlijke ontwikkeling
isbn: 9789056704391
uitvoering: paperback met illustraties
aantal pagina's: 256
druk: 1
verschijningsdatum: 06 jun 2023
status:  Leverbaar
prijs: € 22,95

In 1999 vertrok Ciska vanuit Amsterdam naar Japan om zich daar aan de strenge regels van het zenklooster Bukkokuji te onderwerpen. Dat betekende heel vroeg opstaan, vele uren zazen (zitmeditatie), zo min mogelijk praten, omgaan met slaapgebrek, ijzige kou en pijnlijke knieën. De wijze lessen van de oude zenmeester inspireerden haar om zich een geheel nieuwe manier van denken eigen te maken.

 

Dit boek is het unieke verslag van zes jaren intensieve zentraining, gezien door de ogen van een eigenwijze jonge vrouw. Het dagelijkse leven met al zijn rituelen en de treffende ontmoetingen met de zenmeester wordt beeldend beschreven. Zijn bijzondere levensverhaal (hij trainde in de Tweede Wereldoorlog als kamikaze) komt aan bod en de existentiële twijfel die hem bij zen bracht. Soms heel vermakelijk, met een goede dosis zelfspot, dan weer diepzinnig en ontroerend: een hartverwarmend boek dat de lezer zal raken en inspireren.

Annemieke 4 januari 2024

Ciska schrijft met humor, zelfrelativering en lichtheid. Ze geeft een persoonlijke inkijk in een wereld waar ik al langer nieuwsgierig naar ben. Haar intense verlangen naar verlichting en haar doorzettingsvermogen brengen haar in een harde en sobere leerschool, maar zoals zij erover schrijft wordt het lichter. Ze beschrijft de cultuur rond het klooster met verhalen, zoals die van een dorpsbewoner die een kooi om zijn akker bouwt tegen de apen, maar dan ontdekt dat insecten zijn oogst opeten. Dan ga je vanzelf glimlachen om het leven. Fijn om vanuit zo'n persoonlijke ervaring doorleefde wijsheden mee te krijgen.

Johanneke van Marle 18 juli 2023

Herinneringen aan Harada Tangen Roshi
Het boek neemt je mee naar een zenklooster in Japan waar de schrijver vijf jaar is ondergedompeld in de wijsheid van een zenmeester. Het is een prachtig, eerlijk, integer, helder en zintuiglijk boek. Binnen de muren van het strenge kloosterleven ontvangt de jonge springerige Ciska alle zenlessen. De spaarzame instructies van de zenmeester geven veel inzicht. Het is rijker terugkomen met meer spirituele bagage na die jaren in het klooster. Schitterend beschreven.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.