Zes waardevolle vrienden


Op weg naar een gelukkig leven

Douwe Hoitsma, Elke Bücheler (illustraties)


categorieën:   Boeddhisme (algemeen) / Kinderboeken / Pedagogie
isbn: 9789056703684
uitvoering: gebonden
aantal pagina's: 32
druk: 1
verschijningsdatum: 15 apr 2024
status:  In herdruk
prijs: € 14,75

Zowel kinderen als volwassenen hebben ‘vaardige middelen’ nodig om een gelukkig leven te leiden. In het boeddhisme worden ze paramita’s (Sanskriet) genoemd. Hoewel ze uit het boeddhisme voortkomen zijn het in wezen algemeen menselijke vaardigheden, die in elke levenssituatie toegepast kunnen worden. Het boeddhisme benoemd er zes: geven, discipline, geduld, inzet, concentratie en wijsheid.

 

In hun nieuwe prentenboek laten Douwe Hoitsma en Elke Büchler kinderen kennismaken met de innerlijke wereld van de Vaardige Middelen aan de hand van de belevenissen van zes bijzondere vrienden: Gijs de hond, Desy de gans, Gertude de flamingo, Aïsha de mier, Co de spin en Wout de schildpad. Op het avonturen leren ze ook de tegenpolen kennen (opsommen). Al doende leren de vrienden welke invloed deze vaardigheden hebben op henzelf en op anderen. Het boek nodigt daarmee kinderen uit om na te denken over wie ze zijn en hoe ze deze waardevolle vrienden ook in het eigen leven tot ontwikkeling kunnen laten komen.

 

Zes waardevolle vrienden kwam aan bod in deze nieuwsbrief…

Yvonne Hulsbos – Vechtjournaal 13 juni 2019

Mooi boek om een gesprek te beginnen: Boeddhistische wijsheid in een Westers jasje.

 

"Vrienden zijn belangrijk in je leven. Je kunt met ze spelen, lachen, huilen, dansen, sporten en een heleboel meer”, zo begint het prentenboek dat meester Douwe Hoitsma van de Jozefschool schreef. Het boekje, vers van de pers en de tweede van zijn hand, is net als het eerste gebaseerd op positieve waarden uit het Boeddhisme. "Universele vaardigheden die voor iedereen waardevol zijn", legt de schoolmeester uit.

 

Hoitsma (58) van huis uit psycholoog en tennistrainer, is in 2001 als zij-instromer het onderwijs in gerold en werkt als leerlingbegeleider op de Jozefschoof in Muiden en Weesp. Al vanaf 1993 verdiept hij zich in het boeddhisme dat hem ‘een enorm gevoel van rust heeft gebracht’. Op school heeft hij zijn kennis van boeddhisme en onderwijs gecombineerd tot een nieuwe lesmethode. Een methode die in 2008 begon als een filosofie en nu, met twee prentenboeken en een leidraad voor de klassen, steeds meer uitgroeit tot een complete methode ‘Het Hart van Onderwijs’. "De schoolinspecteur vond vorig jaar bij het kwaliteitsonderzoek dat er een vriendelijke, respectvolle sfeer in de school heerste”, vertelt hij met trots.

 

Gulle Gijs
Terug naar het nieuwe prentenboek, het is een boekje van 32 pagina’s geworden waarin dieren, voorgesteld als waardevolle vrienden, de zes vaardigheden uitbeelden: wijsheid, geven, discipline, geduld, inzet en concentratie. Het bevat twaalf losse verhaaltjes waarin ieder dier een keer positief en negatief een vaardigheid neerzet. Zo staat een gans – Desy Discipline – voor discipline. "Ganzen vliegen in V-formatie, daar heb je veel discipline voor nodig”, legt Hoitsma uit. "Lukt het een gans niet om in de formatie te blijven, gaan de anderen gelijk helpen, daar heeft iedereen belang bij.” De tegenhanger is Gemene Genna die maar wat doet en schots en scheef door de formatie vliegt. Hond Gulle Gijs wordt blij van geven, Gierige Govert houdt zijn kluifjes zelf. Spin Co Concentratie werkt heel geconcentreerd en zorgvuldig aan zijn web, tegenhanger Donny is een drukke spin die in zijn web verstrikt raakt. En natuurlijk staat een mier, IJverige Aïsha, voor inzet.

Het boek heeft hij samen met illustrator Elke Bücheler gemaakt. "Ze is er helemaal ingedoken en heeft prachtige illustraties gemaakt, echt schilderijtjes met veel contrasterende, sprekende kleuren.”


Engelse uitgave
Het boek is geschikt voor kinderen van 4 tot 11 jaar en wordt buiten de school door veel (groot)ouders gebruikt om hun (klein)kinderen uit voor te lezen. Meester Douwe: "Het is een mooi boek om een gesprek te beginnen. Wie zou je willen zijn en wie niet? En ook, waarom?”
Grappig genoeg is met het uitkomen van het tweede boek de vraag naar het eerste prentenboek toegenomen: "Mensen willen ze dan allebei hebben, ze vullen elkaar aan”, legt hij uit. Het eerste boek, Vier Hartsvrienden, is vertaald in het Engels. Ook een vertaling in het Spaans, Russisch en Fries ligt klaar en vanuit China is belangstelling getoond. "Maar een uitgever vinden is lastig”.


Nalaten
Hoitsma gaat de negen jaar tot zijn pensionering gebruiken om de leidraad uit te werken tot een boek om de methode “Het Hart van Onderwijs” toegankelijk te maken voor een groter publiek. "De methode wordt gedragen door leerkrachten, leerlingen en ouders en een aantal scholen hebben belangstelling getoond”, vertelt hij. "Als ik met pensioen ga, wil ik dit nalaten, het zou geweldig zijn als ik een stukje wijsheid en compassie uit het Boeddhisme in het onderwijs achterlaat."

Login of registreer om een recensie toe te voegen.