Kracht van compassie (e-book)

Gouden Lijst
Franciscaans leiderschap in organisaties

Brigitte van Baren


categorieën:   Boeddhisme (algemeen)
isbn: 9789056703431
uitvoering: ePub
vertaler: n.v.t.
verschijningsdatum: 17 jun 2014
eerste uitgave: 2014
status:  Leverbaar
prijs e-book: € 8,99
ledenprijs e-book: € 7,19

Internationaal verandert het klimaat van het bedrijfsleven. Dat vereist een nieuwe benaderingswijze, want gangbare leiderschapskwaliteiten als logica en macht lijken achterhaald. De huidige leiders zouden zich moeten richten op relevante kwaliteiten als zelfinzicht, bescheidenheid en compassie. Dit authentieke leiderschap zal niet alleen de onderneming maar de gemeenschap als geheel dienen.

 

De oude mystici waren inspirerende en vernieuwende leiders. Franciscus van Assisi bijvoorbeeld, die vanuit liefde en compassie zijn broederschap in uiterste eenvoud leidde. Hij toonde hoeveel kracht er in zachte waarden schuilt. De vraag is: in welke mate kunnen franciscaanse richtlijnen ons nu nog inspireren? De actuele en universele waarde van deze leiderschapsvorm zien we terug in het zenboeddhisme en in het leven van Dag Hammarskjöld en de huidige paus Franciscus.

 

Historisch gezien vormen het spirituele en het wereldse leiderschap een twee-eenheid. Door dit in hernieuwd bewustzijn te doorvoelen ontstaat er spontaan een ruimhartige, dienstbare opstelling. Deze visie wordt onderschreven door drie vooraanstaande leiders die hier aan het woord komen: Ruud Lubbers, initiator van Earth Charter; Tex Gunning, bestuursvoorzitter van TNT; en de Braziliaanse franciscaan Leonardo Boff.

 

Brigitte van Baren studeerde Nederlands recht en is directeur van Inner Sense, een organisatie die zich richt op wezenlijke leiderschapskwaliteiten. Ze is tevens verbonden aan VNO-NCW. Eerder verschenen van haar onder andere Meer bereiken met minder doenEffectiever werken met moeiteloze meditatiemomenten; en Sprankelende stilte, bron van vernieuwend leiderschap. Als zenleraar behoort ze tot de Sanbo Kyodan Society.

 

NBD Biblion 15 oktober 2014

Dit boek is een licht bewerkte versie van het gelijknamige (in 2009 bij Ten Have verschenen en nog leverbare) boek. Na 'n voorwoord door Ruud Lubbers en inleiding en dankbetuiging door de auteur volgen acht hoofdstukken over Franciscus van Assisi, Zen. Leiderschap en spiritualiteit. en Compassievol leiderschap. In het zesde hoofdstuk (Vertaling naar de praktijk) geven Ruud Lubbers (initiator van Earth Charter), Tex Gunning (nu TNT) en Braziliaans bevrijdingstheoloog en hoogleraar Leonardo Boft hun visie op leiderschap in de huidige tijd, waarbij ook paus Franciscus (actueel!) als voorbeeld van dienend leiderschap naar voren komt. Hoofdstuk zeven toont de weg naar Franciscaans leiderschap. Hoofdstukken één tot en met vijf en zeven en acht eindigen met Franciscaanse waarden in de praktijk. De eerste bijlage bevat het Zonnelied van Franciscus; in bijlage twee Het Handvest van de Aarde (Earth Charter). Literatuurlijst achterin. Met zwart-witfoto's van natuur en/of mensen bij opening van hoofdstukken. De auteur is directrice van Inner Sense. Zij is ook verbonden aan VNO -NCW en schreef eerder boeken over leiderschap. Ook is zij zenlerares. Een inspirerend boek voor iedere leidinggevende. die zich dienend wil opstellen naar medewerkers. samenleving, natuur. aarde en komende generaties.

 

Recensent: Drs. J .G. ten Houten

Login of registreer om een recensie toe te voegen.