De deur naar innerlijke vrijheid


Tibetaanse adem- en bewegingsyoga

Tenzin Wangyal Rinpoche


categorieën:   Tibet / Tibetaans boeddhisme
isbn: 9789056702939
uitvoering: gebonden, boek + DVD
aantal pagina's: 132
druk: 1
vertaler: Erik Robbemont
verschijningsdatum: 16 dec 2019
eerste uitgave: Awaking the Sacred Body
status:  In herdruk
prijs: € 19,95

Je wilt gelukkig zijn, maar sommige problemen of emoties blijven maar terugkomen. 

Herkenbaar? 
Volgens de Tibetaanse leraar Tenzin Wangyal Rinpoche komt dit omdat deze problemen en emoties verankerd zijn in ons pijnlichaam.

 

In De deur naar innerlijke vrijheid (bestaande uit een boek en een DVD) laat hij zien hoe je van deze vastgeroeste patronen van lichaam, spraak en geest af komt. Door je adem en je aandacht te combineren met specifieke bewegingen los je geleidelijk de onderliggende energie van je problemen op. Deze eeuwenoude oefeningen zijn verbonden met de energiekanalen en de chakra’s in je lichaam. Je leert zo te werken met de reinigende ademhalingen en de tsa lung.

 

Tenzin Wangyal Rinpoche’s kracht is dat hij laat zien hoe je de oefeningen direct kunt verbinden met je relaties, familie en werk. Want wat voor zin heeft het te streven naar verlichting als je niet eerst liefde, compassie en vreugde voelt in je dagelijkse leven?

NBD Biblion (Ruud Booms) 17 juli 2013

Dit leer- en werkboek bevat een synthese van persoonlijke transformatie en meditatieve boeddhistische oefeningen vanuit de Tibetaanse adem- en bewegingsyoga. Therapie en meditatie zijn elkaars complementen binnen de Tibetaanse Bon-wijsheidstraditie. De auteur is opgeleid binnen deze traditie. 

 

Door een voortdurende reflectie op zijn manier van leven heeft hij een oefenprogramma samengesteld waarin de nadruk ligt op non-conceptueel gewaarzijn. Dat zorgt voor een absis van waaruit de leerling zich onder meer bewust gaat worden van de werking van het subtiele lichaam met als doel innerlijke transformatie. Daartoe staan hem negen reinigende ademhalingen en vijf chakra's en zogenoemde tsa lungoefeningen ter beschikking (let wel: lung wordt in de Indiase cultuur benoemd als prana, levenskracht). 

 

Het inspirerende boek, geïllustreerd met kleine zwart-witfoto's van de oefeningen en geschreven in een ongedwongen, innemende stijl, wordt ondersteund door een dvd. Gebonden uitgave in klein, bijna vierkant formaat. 

Lilian Kluivers 29 mei 2013

Ooit wel eens gemerkt dat er, ook al praat je niet, vrijwel constant een innerlijke dialoog aan de gang is? Tenzin Wangyal Rinpoche weet zijn lezers in De deur naar innerlijke vrijheid daar haarfijn op te wijzen. Hij noemt het een 'innerlijke wind', of lung in het Tibetaans. Die lung heb je in soorten en maten. Het innerlijk geklets is een grove soort. De helderheid die je in meditatie ervaart een veel verfijndere  – en vanzelfsprekend meer gewenste  – soort.

 

In dit boek, dat verkocht wordt incluis dvd, geeft hij simpele oefeningen die de lung zuiveren. Een ademoefening, die de negen reinigende ademhalingen wordt genoemd, helpt om de drie zogenoemde basisvergiften (boosheid, gehechtheid en onzekerheid) te zuiveren. En vijf yoga-oefeningen, de tsa-lung, die vijf energiecentra openen waardoor je – zo zegt hij – toegang krijgt tot diepere wijsheid. De oefeningen hebben inderdaad een heerlijke, open helderheid als resultaat. Ideaal om je meditatie mee in te leiden. Een subtiele uitvoering van de ademoefening is ook makkelijk in te zetten als informele oefening, waar je ook bent.

Iris Ronnes (Boeddhistisch Dagblad) 17 mei 2013

De nieuwsgierigheid wordt gewekt door de titel “ De deur naar innerlijke vrijheid – Tibetaanse adem-en bewegingsyoga”; dezelfde nieuwsgierigheid zal bevredigd worden voor eenieder die zich bezig houdt met en geïnteresseerd is in meditatie en yoga.

 

De Bön-wijsheid is een eeuwenoude religie in Tibet die gekarakteriseerd kan worden als een eigen vorm van het boeddhisme. Een tipje van de sluier: de traditie gaat ervan uit dat we van nature open en helder zijn. In deze bron, ofwel Niet-conceptueel gewaarzijn, kun je de Bron in jezelf herkennen. De Wind is een belangrijk concept: Wind drijft de geest voort – de geest die vol zit met gedachtes en overtuigeingen. Door deze wind te leiden, kun je jezelf afleiden van het denken. Het Paard is de energetische structuur achter een verhaal wat je hebt bedacht. Het geheel wordt samengevat in de navolgende prachtige zin uit het boek: “We ruimen met de wind van onze adem de wolken uit de weg die de hemel van de natuurlijke geest verduisteren.” – een prachtige verwoording, als je het mij vraagt. De Bön is verder gebaseerd op drie pijlers: lichaam, spraak en geest. Dit boek concentreert zich op het lichaam; deze komt vooral tot uiting in de vorm van de ademhaling. Het hele eerste gedeelte van het boek staat in het teken van 9 fundamentele ademhalingsoefeningen. Het boek gaat vergezeld van een dvd. Dit is in het kader van de bijbehorende filosofie van de Bön-traditie: eerst lezen, en onderricht krijgen, daarna reflecteren en dan in praktijk brengen.

 

Het mooie aan het boek is dat heel uitgebreid wordt stilgestaan bij de vraag waarom ons denken en onze overtuigingen ons zo belemmeren. Dit wordt op een grondige manier uitgelegd; wel geheel vanuit de Bön-traditie, maar als zelfs ik, als gewone Westerse vrouw, dit kan begrijpen en zelfs kan beamen, zit het wel goed.

 

De volledige recensie staat op het Boeddhistisch Dagblad.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.