Het Windpaardhuis

Gouden Lijst
Levensverhalen in de schaduw van Tibet

Myra de Rooy


categorieën:   Tibet / Tibetaans boeddhisme / Ge├źngageerd boeddhisme / Biografie / autobiografie
isbn: 9789056701796
uitvoering: paperback met flappen
aantal pagina's: 224
druk: 1
verschijningsdatum: 26 okt 2007
status:  Uitverkocht
prijs: € 19,95
prijs e-book: € 8,99
ledenprijs e-book: € 7,19

LET OP, e-book is wel beschikbaar!!

 

In Dharamsala, het ballingsoord van de Dalai Lama, ontmoet Myra de Rooy een aantal ex-politieke gevangenen. Deze Tibetanen die zich niet bij de Chinese bezetting neerlegden, vertellen in Het Windpaardhuis hun aangrijpende levensverhaal. Zoals Reting Tenpa, hij maakte het oude Tibet nog mee. De handelaar, die drie zusters huwde, trok als guerrillastrijder door de bergen. Hij bracht meer dan twintig jaar in gevangenissen en werkkampen door. Het dertienjarige meisje Gyaltsen Palsang riep leuzen voor een vrij Tibet. De gedachte aan de Dalai Lama hielden de jonge non in gevangenschap op de been. De dichter Namlo Yak schreef in zijn cel heimelijk zijn gedachten op de achterkant van sigarettendoosjes. De moeder Sonam Choedron plakte illegale posters in nachtelijk Lhasa.
Hun getuigenissen van moed en veerkracht laten de recente geschiedenis van Tibet zien in de schaduw van de Chinese overheersing. De hoofdpersonen van dit boek kunnen niet naar hun vaderland. Myra de Rooy maakte een reis naar hun wortels, bezocht hun geboortegrond en sprak met hun familie aldaar. Tijdens haar bezoek aan Lhasa en op haar tocht langs dorpen, nomadententen en kloosters, komen de verhalen van de vluchtelingen tot leven.
Het Windpaardhuis is niet alleen een fascinerend reisverhaal, maar geeft tevens een schokkend beeld van het hedendaagse Tibet.

NBD | Biblion 8 juni 2010

De auteur vertelt op indringende wijze de levensgeschiedenissen van acht Tibetaanse vrouwen en mannen van verschillende leeftijd die als ex-politieke gevangenen van het Chinese bestuur hun vaderland Tibet zijn ontvlucht. Zij hadden zich verzet tegen China's overheersing, sinds 1950, van Tibet en de bruuske vernedering van mensen, cultuur en ecosysteem. In hun verzet delen zij de boeddhistische wortels van wijsheid en mededogen waarbij verandering niet geschuwd wordt en compassie met de medemens centraal staat. In Dharamsala, Noord-India, tekende de schrijfster hun relaas op en verweefde de verhalen. Bijzonder aan boek en auteur is dat De Rooy naar Tibet reisde en de achtergebleven familieleden en kennissen van de acht hoofdpersonen ontmoette waardoor de werkelijkheid nog actueler wordt. Tussendoor verschaft zij veel feitelijke informatie over Tibet, de relatie Tibet-China en boeddhisme. Land- en streekkaartje, katern verduidelijkende kleurenfoto's en woordenlijst. Met enkele portretfoto's van de hoofdpersonen.

(NBD|Biblion recensie, B.C. Meulenbeld)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.