De helende kracht van de elementen


Vitaliteit, evenwicht en helderheid in de spirituele traditie van Tibet

Tenzin Wangyal Rinpoche


categorieën:   Tibet / Tibetaans boeddhisme
isbn: 9789056700911
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 248
druk: 2
vertaler: Elisabeth van Velsen
verschijningsdatum: 30 nov -1
eerste uitgave: Healing with Form, Energy and Light
status:  Uitverkocht
prijs: € 19,95

Tenzin Wangyal Rinpoche zet in dit boek uiteen welke rol de elementen aarde, water, vuur, lucht en ruimte spelen in de drie spirituele tradities van Tibet: bön, tantra en dzogchen.


De sjamanistische wereldbeschouwing van bön werkt met de vijf elementen via de natuurkrachten en de niet-fysieke wezens die met de wereld van de natuur geassocieerd worden. In de tantrische visie worden de elementen gezien als vijf soorten energie in het lichaam, die in evenwicht gebracht en gehouden worden door middel van yogabewegingen, ademoefeningen en visualisaties. De leer van dzogchen ten slotte, beschouwt de elementen als de vibratie en glans van het leven zelf, slechts toegankelijk door middel van zuiver bewustzijn.

De helende kracht van de elementen geeft op elk van deze drie niveaus aanwijzingen voor meditaties en lichaamsoefeningen die heling en evenwicht bevorderen en die in het gewone dagelijkse leven kunnen worden gedaan.

Het doel van dit boek is de lezer bewust te maken van de verbinding die de mens heeft met het heilige aspect van de natuur en een leidraad te bieden die duidelijk maakt wat voor oefeningen in wat voor situaties nodig en effectief zijn. Inzicht in de vijf elementen, aldus Tenzin Wangyal, vormt een belangrijke sleutel tot inzicht in en ontwikkeling van onze spirituele oefenpraktijk. Angstige en beperkte levensvisies wordt hierdoor verruimd en gevoelens van onmacht en onbehagen kunnen plaatsmaken voor vaardig handelen en innerlijke vrede. Ook de wereld om ons heen krijgt een ander perspectief: van dode materie en blinde processen wordt deze tot een heilig landschap met een oneindige rijkdom aan levenskrachten en levensvormen, waar wij met eerbied en respect mee omgaan.

NBD | Biblion 8 juni 2010

Het boek biedt mogelijkheden tot beter lichamelijk en geestelijk functioneren met behulp van de Bon-traditie uit Tibet. Dit is de inheemse sjamanistische religie die zich heeft vermengd met het boeddhisme. Herstel van contact met de natuur staat centraal door middel van de vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Er worden drie niveaus van moeilijkheidsgraad onderscheiden: uiterlijk, innerlijk en verborgen niveau. Er worden adem- en yoga-oefeningen gegeven. Er wordt gewerkt met chakra's, visualisaties, mantra's en subtiele energieen. Er is een uitgebreide woordenlijst, bibliografie en een adressenlijst. De schrijver is een Tibetaanse Bon-meester die al vele jaren lesgeeft in het Westen. De beschrijving is duidelijk maar sommige oefeningen met visualisaties van oosterse goden staan ver van ons af. Deze editie heeft enkele tekstcorrecties en een nieuwe cover.

(NBD|Biblion recensie, Redactie)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.