Dharmium


Serum van wijsheid

Ad van Dun


categorieën:   Boeddhisme (algemeen)
isbn: 9789056703929
uitvoering: gebonden, halflinnen
aantal pagina's: 320
druk: 1
verschijningsdatum: 15 apr 2019
status:  Leverbaar
prijs: € 29,95

Om te weten wat wijsheid is hoef je maar tot drie te kunnen tellen: (1) er is één werkelijkheid, (2) wij mensen ervaren twee polen: wat we zijn en wat we kunnen worden, en (3) er is een manier om geest, adem en lichaam te bevrijden.

Ad van Dun beschrijft hoe ons mens-zijn ten volle geleefd kan worden, puttend uit zijn eigen ervaring en getoetst aan betrouwbare bronnen vanuit een overwegend boeddhistische achtergrond. Met een heel eigen verwoording en vertaling maakt hij moeilijke Sanskriettermen direct begrijpelijk. Zijn teksten raken aan poëzie waardoor de lezer wordt gestimuleerd vaart te minderen en op een intuïtieve manier te lern begrijpen. De aanwijzingen worden ondersteund door overzichtelijke modellen en grafische uitwerkingen. Zo biedt het materiaal voor elk zoekend mens een concrete ingang naar het proces van bewustwording. De praktische toepasbaarheid biedt een betrouwbare basis voor een levenshouding van wijsheid en mededogen.

NBD Biblion 17 juli 2020

Recensie NBD Biblion, door Drs. J.A.M. Hendriks

Ad van Dun, Dharmium, serum van wijsheid
Eerste druk, Asoka, april 2019
347 pagina’s met illustraties

Vanuit overwegend boeddhistische achtergrond laat de auteur (zen- en aikidobeoefenaar) stap voor stap zien hoe te komen tot realisatie van volledig mens-zijn, tot uitdrukken van wijsheid en liefde/mededogen.

Hij beschrijft gedetailleerd (voorzien van een zorgvuldig en uitvoerig notenapparaat achter in boek) hoe vervreemd van onszelf en verward in illusie en conditioneringen (karma genoemd) we zijn, wat er nodig is om via meditatie en zelfonderzoek te raken aan de werkelijkheid (dharma genoemd) en hoe deze uit te drukken in en met onze eigen levenshouding.

Ieder aspect heeft een eigen hoofdstuk met uitgebreide toelichting, ingeleid door acht verzen, voorzien van verhelderende figuren, tabellen en tekstvakken. Omslag met foto van Boeddha. Bevat register en literatuurlijst.

Dharmium (titel) verwijst naar waarheidswerking van de geest/hartsbewustzijn: wijsheid is dan waarheidsbesef en mededogen is waarheidsliefde. Overzichtelijk en rustig vormgegeven wordt in bloemrijke taal een ontwikkelingsweg aangegeven om te komen tot bewust leven, waarmee het een probate gids kan zijn voor vele zoekenden.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.