Terug naar de markt

Gouden Lijst
Boeddhisme in het dagelijks leven

Joost van den Heuvel Rijnders


categorieën:   Boeddhisme / Boeddhisme en het Westen / Mens en maatschappij / Boeddhisme (algemeen)
isbn: 9789056703646
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 180
druk: 4
verschijningsdatum: 22 feb 2017
status:  Leverbaar
prijs: € 22,75
prijs e-book: € 8,99
ledenprijs e-book: € 7,19

Joost van den Heuvel Rijnders verbleef drie jaar in boeddhistische meditatiekloosters in Nepal en Birma. Na het kloosterleven keerde hij weer ‘terug naar de markt’. Terug naar de markt is een metafoor uit de Japanse zentraditie en staat voor het oefenen en toepassen van meditatie in het dagelijks leven. Voor de auteur betekende dit na zijn langdurig verblijf in Azië een terugkeer naar een leven als geschiedenisleraar in het voortgezet onderwijs, een liefdesrelatie en vol gezinsleven, en tweewekelijks een plek op de voetbaltribune.

 

Dit boek is het resultaat van een persoonlijke zoektocht naar het integreren van de oeroude leer van de Boeddha in het Westen. Aan de hand van vaak humoristische persoonlijke voorbeelden uit het dagelijks leven, van de voetbaltribune tot leerlingen met kauwgom in de klas, laat de auteur de lezer zien dat de eeuwenoude levenslessen van de Boeddha even tijdloos als universeel zijn. Kenmerkend is een nuchtere en praktische benadering van meditatie waarbij de auteur put uit de verschillende boeddhistische tradities, twintig jaar persoonlijke oefening en de vele retraites en andere cursussen die hij heeft begeleid in Nederland en België. Dit boek is een aanrader voor een ieder die met meditatie en mindfulness in aanraking is gekomen.

 

Terug naar de markt werd besproken in deze nieuwsbrief.

NBD | Biblion 7 april 2017

De Nederlandse leraar heeft een jarenlange meditatieopleiding achter de rug in Nepal en Birma alvorens naar Nederland terug te keren, waar hij zijn ‘normale’ leven als leraar geschiedenis en gezinshoofd terugvindt. Zijn boek beschrijft de wijze waarop mindfulness en meditatie in het dagelijks leven kunnen worden toegepast, ongeacht iemands activiteit of beroep.

 

Meditatie omschrijft de auteur als het cultiveren van opmerkzaamheid en aandacht, het bewust leven in het nu. In vijftien hoofdstukken reikt de auteur de lezer, vaak op humoristische wijze, ingrediënten aan om de basisprincipes van opmerkzaamheid in het dagelijks leven in te bouwen, zonder daarbij belerend of indoctrinerend te zijn. Hij weet de lezer begeesterend te overtuigen van de weldaden van verzaken, een etische manier van leven, het leven in een ‘zijn-modus’. Het laatste hoofdstuk is een prachtige samenvatting van alle oosterse meditatiewijsheid. 

 

Met een korte opgave van aangehaalde boeken en gedichten.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.