De krijgsliederen van koning Gesar


Douglas J. Penick


categorieën:   Boeddhisme
isbn: 9789056703592
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 160
druk: 1
vertaler: Alexander 't Hart
verschijningsdatum: 20 dec 2016
eerste uitgave: The Warrior Song of King Gesar
status:  Uitverkocht
prijs: € 22,75

Het bijna duizend jaar oude epos over het leven van de verlichte krijger-wijsgeer Gesar, koning van Ling, is een van de laatste ‘levende’ heldendichten en geniet alom bekendheid in de boeddhistische culturen van Centraal-Azië. Door de eeuwen heen hebben barden het met visionair vermogen gezongen, een traditie die nog altijd springlevend is.

 

In deze moderne vertolking van Douglas Penick lezen we hoe koning Gesar ten strijde trekt tegen ‘de vijanden van de vier windrichtingen’ – heersers die alleen hun eigen belang najagen. Zijn strijd is erop gericht het ontheiligen van de aarde tegen te gaan en het evenwicht tussen hemel, aarde en mens te herstellen. Dit doet hij op basis van onvoorwaardelijk vertrouwen, de fundamentele goedheid in het hart van ieder mens. De krijgsliederen van koning Gesar verhalen over zijn grootse visie, de vastberadenheid en moed waarmee hij de demonische krachten overwint en een koninkrijk vestigt waarin alleen goedheid heerst.

 

Wij leven in een tijd van crisis en grote verandering, waarin we onze moed en menselijkheid dreigen te verliezen. Nu, meer dan ooit, hebben we de zachtmoedige maar onbevreesde energie van Gesar nodig. Het Tibetaanse volk heeft Gesar van Ling al eeuwen in het hart gesloten. Nu zijn faam zich naar het westen uitbreidt, kunnen ook wij ons laten inspireren door zijn verlichte daadkracht.

 

De krijgsliederen van koning Gesar kwam aan bod in deze nieuwsbrief.

NBD | Biblion 21 februari 2017

Koning Gesar en het epos over zijn leven is meer dan een legende of een histrorisch verhaal. Het vertegenwoordigt ook de levenskracht van Tibet. We lezen hoe hij koning van Ling wordt en zijn energie stopt in het realiseren van een verlichte samenleving. Uiteraard wordt zijn vertrouwen in de goedheid van de mens ondermijnd en in dit epos gebeurt dat door de vijanden uit de vier windstreken. Die zal Koning Gesar dan ook moeten zien te overwinnen. Vele tegenslagen vallen hem ten deel, maar in elke oorlog vindt hij een uitweg, een manier om het conflict te overwinnen. Al eeuwen wordt Gesar aangeroepen als vernietiger van demonen. Iets dat de mensen vandaag de dag nog steeds nodig kunnen hebben met alle terreur en vernietiging die ons soms kunnen overweldigen. Wij zijn eigenlijk allemaal zelf Koning Gesar.

 

Penick is bekend om het toegankelijk maken van boeddhistische werken voor een modern publik. Hij schreef verhalen, romans, gedichten, toneelstukken en libretto's. Dit is zijn eerste in het Nederlands vertaalde werk.

 

Prachtig geschreven epos over een bijzondere legende, die ook vandaag de dag mensen steun en troos kan bieden. Bevat een speciaal voorwoord en verklarende woordenlijst. 

Login of registreer om een recensie toe te voegen.