Zuivere leegte


Ervaring van een respectloze zenleerling

Janwillem van de Wetering


categorieën:   Zen / Biografie / autobiografie
isbn: 9789056700287
uitvoering: Paperback met flappen
aantal pagina's: 224
druk: 3
verschijningsdatum: 14 jun 2021
status:  In herdruk
prijs: € 17,95

Zuivere leegte is het slotstuk van een trilogie die in Japan, Amsterdam en de Amerikaanse staten Maine en Arizona speelt, locaties waar de schrijver zenavonturen beleefde. De kern van deze wijsgerig-cynische en oprecht-komieke autobiografie is het (filosofisch-mystieke) Niets, dat van de Wetering al als jongen fascineerde omdat het hem 'aan naakte vrouwen en Harley Davidsons deed denken'.


Zijn hele leven lang heeft Janwillem van de Wetering zich met zenboeddhisme beziggehouden. De vraag naar de zin van het leven heeft hem nooit losgelaten. Dat mensen moeten lijden, vindt hij onaanvaardbaar. Hij zocht naar een allesomvattende verklaring, maar was met geen enkel antwoord tevreden. Op die niet aflatende zoektocht ontmoette hij gewezen kloosterleerlingen, op macht beluste zenmeesters, ontgoochelde aanhangers, een aan alcohol verslaafde maar integere Tibetaanse Rinpoche, de vrolijke zelfgekozen goeroe Baba en de onovertroffen, door zestig zenmeesters erkende superleerling, die hij vreselijk benijdt tot hij erachter komt dat zelfs hij niets met zekerheid weet, ook al heeft hij alle koans opgelost.

Van de Weterings terugblik op zijn levenslange worsteling met de grote existentiële vragen bevat talloze koddige en hoogst ongewone verhalen. Met zijn menselijkheid, humor en openheid voor alle facetten van het leven weet hij al zijn lezers te raken, ongeacht of die zich tot het zenboeddhisme voelen aangetrokken of niet.

NBD | Biblion 8 juni 2010

Dit boek vormt het sluitstuk van een trilogie over de levenslange ervaringen van de auteur met het (Japans) zenboeddhisme - de andere twee klassiek geworden delen zijn 'De lege spiegel' en 'Het dagende niets'*. Dit boek bevat wederom alle ingredienten die de andere delen zo bekend en geliefd maakten: de eeuwig twijfelende auteur die met een nuchtere, open en kritische geest alles en iedereen onderzoekt en zo menig heilig zenhuisje omverwerpt; verder de bondige, informatieve toon met steeds een humanistische ondertoon en veel hout snijdende satire en humor; aan het leesgenot draagt voorts een heel scala van interessante ontmoetingen van de auteur bij met andere mensen die 'in zen zijn'. En ook hier leert men al lezende veel op over het zenboeddhisme, inclusief alles wat je liever kunt (ver)mijden. Toch is dit deel wat meer resumerend en berustend; het lijkt of de auteur alles over dit onderwerp heeft geschreven wat hij kwijt zou willen. Wellicht een klassieker in de Nederlandstalige zenliteratuur. De auteur is tevens bekend als schrijver van misdaadverhalen en enkele romans en kinderboeken. Verzorgd uitgegeven met een passend omslag.

 

(Biblion recensie, J. Hodenius)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.