Boeddha's beestenboek


Dierenverhalen uit de Jataka

Maria van Donkelaar, Martine van Rooijen, Moniek Peek


categorieën:   Kinderboeken
isbn: 9789056701819
uitvoering: Genaaid gebonden
aantal pagina's: 144
druk: 1
verschijningsdatum: 11 sep 2023
status:  Uitverkocht
prijs: € 19,95

Boeddha’s beestenboek is een sprankelend boek vol dierenverhalen uit de Jataka. Het zijn voorvallen uit vorige levens van de Boeddha, waarbij hij steeds een ander dier is: bijvoorbeeld een gouden hert, een apenkoning, of een witte olifant. De Boeddha gebruikte de verhalen om de mensen die met hun problemen bij hem kwamen een spiegel voor te houden. De verhalen zijn ontroerend of geestig, realistisch of sprookjesachtig, maar altijd hebben ze een extra dimensie, omdat het in feite levenslessen zijn.


Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen hebben uit de meer dan vijfhonderd verhalen die de Jataka bevat, vierendertig dierenverhalen gekozen. Die hebben ze vertaald en voor kinderen in deze tijd bewerkt, met respect voor de eeuwenoude bron. Zo is bijvoorbeeld de unieke combinatie van proza en poëzie gehandhaafd.

De illustraties van Moniek Peek zijn door het subtiele gebruik van ecoline transparant, soms op het dromerige af. Deze werkwijze, samen met haar vermogen om de dieren uit de verhalen zoveel verschillende, vaak grappige, uitdrukkingen te geven, staat garant voor veel kijkplezier.

Voor kinderen vanaf 6 jaar.

NBD | Biblion 8 juni 2010

Uit meer dan vijfhonderd verhalen die de Jataka (verhalen over vorige levens van de Boeddha) bevat, zijn 34 dierenverhalen gekozen en bewerkt voor kinderen. Alle verhalen bevatten een wijze levensles, zoals bijvoorbeeld vriendelijk en niet hebberig zijn. Bijzonder is de combinatie in ieder verhaal van proza en stukjes (eigentijds vertaalde) poezie ertussen. De verhalen zijn afwisselend grappig, sprookjesachtig of realistisch en de dieren hebben zeer menselijke trekjes en (on)hebbelijkheden. Bevat een korte inleiding/verantwoording en informatie over de makers van het boek, bekend van 'Boven in een groene linde zat een moddervette haan'. Bij ieder verhaal staan een of meerdere, ook paginagrote, fijne kleurenillustraties in onder meer pen, ecoline en potlood. Op het omslag is een illustratie te zien van een bonte stoet van dieren die in de verhalen voorkomen. Prachtig uitgegeven boek met deze oude verhalen in klare en goed begrijpelijke taal weergegeven. Door de eigentijdse stijl die tegelijk respectvol naar het verleden is, zal het vele kinderen het nodige (voor)lees plezier bezorgen en hen op speelse wijze kennis laten maken met het boeddhistisch gedachtegoed. Vanaf ca. 6 t/m 10 jaar.

(NBD|Biblion recensie, Drs. J.A.M. Hendriks)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.