Voorbij de woorden


Boeddhistische verhalen

Erich Kaniok


categorieën:   Dharma-Geschenk
isbn: 9789056701932
uitvoering: Genaaid gebonden
aantal pagina's: 144
druk: 1
verschijningsdatum: 15 sep 2022
status:  Uitverkocht
prijs: € 9,95

Spirituele verhalen bestaan uit meer dan woorden. Dat meer is moeilijk te beschrijven, het is het onuitgesproken geheim van de tekst. Het ligt verborgen voorbij de woorden. Bij het lezen van een verhaal kan zomaar een flits van herkenning ontstaan. De lezer wordt geraakt en ontdekt het geheim. De verhalen in dit boekje dienen als wegwijzers. Wegwijzers zijn echter niet de weg zelf, maar tegelijkertijd is de weg zonder wegwijzers vaak moeilijk te vinden. De weg waar de verhalen naar verwijzen is de weg naar binnen. En diep van binnen hebben we geen taal meer nodig, daar bevindt zich de stille herkenning voorbij alle woorden.
Voorbij de woorden bevat verhalen uit de boeddhistische traditie. De verhalen vertolken thema’s die ook in deze tijd veel mensen aanspreken.
Deze uitgave verscheen vorig jaar als gratis geschenkboekje tijdens de boekenweek. Voor deze editie zijn een aantal nieuwe verhalen toegevoegd.

NBD | Biblion 8 juni 2010

Volgens de boeddhistische tradities zijn al onze woorden ontoereikend om het geheim door te geven. Woorden zijn niets dan wegwijzers, het gaat om de dingen die verborgen zitten achter de woorden. Ieder mens zoekt zijn spirituele weg door de woorden van anderen, om uiteindelijk via de weg naar binnen bij zijn eigen waarheid, werkelijkheid en stilte te komen. In deze verzameling van 66 boeddhistische verhalen en parabels worden levenswijsheden en spirituele boodschappen weergegeven die verteld zijn door de Boeddha, monniken, koningen, meesters en leerlingen. Het zijn mondelinge overdrachten van eeuwenoude wijsheden. De verborgen boodschappen hierin zijn als wegwijzers, maar de wegwijzers zijn niet de weg en zonder de wegwijzers vinden we de weg niet. Deze verhalen en hun boodschap zijn ook in deze tijd actueel. De schrijvers hebben reeds eerder uitgaven van deze reeks verzorgd, onder andere over de tao. Dit boek is uitgevoerd in vierkant formaat met harde kaft, de bladspiegels bevatten veel witruimte.

(NBD|Biblion recensie, Franca Duindam)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.