Soefisme


een kennismaking

William C. Chittick


categorieën:   Islam / Soefisme / Spiritualiteit (algemeen)
isbn: 9789062711550
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 232
druk: 1
vertaler: Marc Colpaert
verschijningsdatum: 03 mei 2019
eerste uitgave: Sufism: A Beginner’s Guide
status:  Leverbaar
prijs: € 24,95

Wie wil weten uit welke bron Elif Shafak putte bij het schrijven van Liefde kent veertig regels komt bij Chittick terecht! Velen zijn bekend met de namen Roemi of Shams, maar over de wijsheid van het soefisme heerst nog steeds verwarring en onwetendheid. William Chittick leidt zijn lezers binnen in de wereld van het soefisme door terug te keren naar de bronnen van de traditie. Hij laat bekende en minder bekende auteurs aan het woord, zoals Jami en Baha Wahad. Hun getuigenissen verwoorden de essentie van de islamitische levensbeschouwing.

 

Deze kennismaking met het soefisme biedt overtuigende inzichten in de oorsprong, de context en de centrale thema ’s van deze spirituele beweging. Het biedt een toegankelijk en herkenbaar perspectief op de leer en de praktijk van het soefisme en zijn belangrijkste vertegenwoordigers. Dit boek behandelt niet alleen de geschiedenis van het soefisme, maar staat ook stil bij haar plaats en positie in de hedendaagse tijd en cultuur.

Willeke Oskam 14 april 2021

William Chittick, Amerikaanse hoogleraar en één van de meest geres- pecteerde auteurs over de leer en praktijk van het soefisme, heeft daar- over tien essays geschreven, gebaseerd op oorspronkelijke Arabische en Perzische bronnen. Hij citeert vertegenwoordigers van de klassieke leer, zoals Al-Ghazali, Baha Wahad, Ibn Arabi en Jami, die de traditie voortdurend ingekleurd hebben. Chittick schrijft dat soefi-leraren uit de negende eeuw al hebben benadrukt dat er een relatie is tussen soe- fisme en de islam. Deze leraren waren overtuigd te spreken vanuit ‘de bezielende geest’ van de islamitische traditie. De Profeet Mohammed spreekt over drie fundamentele dimensies in de Hadith van Gabriel. De derde dimensie, ‘doen wat het beste is en wat mooi is’ (=ihsan), toont de weg naar Gods nabijheid. Soefi-leraren benadrukten in de elfde en twaalfde eeuw de persoonlijke dimensies van de God-mens relaties. Een soefi kan door te focussen op de dhikr, de herinnering aan God, het stadium van ontsluiering bereiken. De dronkenschap, het overweldigd worden door de aanwezigheid van God, wekt vooral de poëzie op. Volgens roemruchte theoretici (11e-14e eeuw) gaat het er om een balans te vinden tussen rationeel begrijpen en verbeeldend versluieren. Het boek is leerzaam door de inzichten in de herkomst van het soefisme, de samenhang en de verbindende thema’s. Ik miste een uitgebreidere beschrijving van het soefisme in de moderne tijd. Chittick schaart het universeel soefisme van Inayat Khan onder het ‘dronken’ soefisme, zon- der nadere uitleg.

Gepubliceerd in: Soefi gedachtes, zomer 2020

Login of registreer om een recensie toe te voegen.