De verborgen Shakespeare


… toen pas begon de storm van mijn ziel …

Peter Liefhebber


categorieën:   Filosofie / Kunst / Geschiedenis algemeen / Spiritualiteit (algemeen)
isbn: 9789062710447
uitvoering: paperback
aantal pagina's: 368
druk: 1
vertaler: n.v.t.
verschijningsdatum: 01 jan 2014
eerste uitgave: 2008
status:  Leverbaar
prijs: € 12,50

De experts begonnen zich erbij neer te leggen dat Shakespeares komedie De storm voor altijd onverklaard zou blijven. Met De verborgen Shakespeare, pakt theatercriticus Peter Liefhebber de handschoen op en vergelijkt hij stukken en sonnetten van Shakespeare met het werk van andere denkers en kunstenaars, en ook met mythologische vertellingen en mystieke rituelen. Zijn door tal van voorbeelden onderbouwde conclusie luidt: De storm is, net als Mozarts De toverfluit, een sprookje over bewustwording en evolutie van de mens.

In De verborgen Shakespeare combineert Peter Liefhebber zijn belangstelling voor theater met die voor filosofie en metafysica. In dit onthullende boek gaan kunst, filosofie en spiritualiteit hand in hand. Plato, Dante, Shakespeare, Goethe en andere kunstenaars komen eruit naar voren als vertegenwoordigers van een oude wijsheidstraditie.

 

Acteur Willem Nijholt schreef over Peter Liefhebbers boek in zijn recente brievenbundel Met bonzend hart

“Peter Liefhebber kan meesterlijk vertellen. … Nu ik zijn boek De verborgen Shakespeare gelezen heb, is mijn bewondering voor hem tot grote hoogte gestegen. Hoe die man het toneelwerk van Shakespeare heeft geanalyseerd en uitlegt, en aantoont dat The Bard de stellingen van de wijsheidsleer verslui­erd opvoert. …  Af en toe heel geestig in een kort zinnetje afstandelijk commentaar erbij, wat 'de zware kost' luchtig maakt. Maar één ding wordt duidelijk: Shakespeare moet een groot genie zijn geweest en is nog altijd niet alleen de schatkamer van het Toneel, maar ook van verlichte levensbeschouwing. … Had ik PeterLiefhebbers' kennis maar gehad toen ik in 1978 Ariel speelde in De storm met Han Bentz van den Berg als Prospero.”

Er zijn nog geen recensies geplaatst.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.