Als een wit zeil op de blauwe zee


Het mooiste van Krishnamurti

Jiddu Krishnamurti


categorieën:   Krishnamurti / Spiritualiteit (algemeen) / Mens en maatschappij (algemeen)
isbn: 9789062710287
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 232
druk: 5
verschijningsdatum: 15 okt 2024
status:  In herdruk
prijs: € 22,75

Jiddu Krishnamurti geldt als een van de meest oorspronkelijke denkers van onze tijd. Miljoenen mensen over de hele wereld die met zijn opgetekende toespraken vertrouwd zijn, beschouwen hem als een van de grote hedendaagse filosofen. Zelf wilde hij geen goeroe zijn en maakte hij geen enkele aanspraak op gezag.


Als een wit zeil op de blauwe zee – het mooiste van Krishnamurti is een ideale introductie voor iedereen die nog niet eerder met zijn werk in aanraking is gekomen. Deze unieke bloemlezing uit de grote hoeveelheid beschikbare teksten is samengesteld door Hans van der Kroft (1928), oud bestuurslid van de Stichting Krishnamurti Nederland en van de Krishnamurti Foundation Trust in Engeland. Hij is tevens een van de belangrijkste Nederlandse vertalers van het werk van Krishnamurti.

 

Als een wit zeil op de blauwe zee kwam aan bod in deze nieuwsbrief.

NBD | Biblion 24 maart 2017

De laatste jaren verscheen er bij uitgeverij Synthese een kleine twintigtal vertaalde geschriften uit het omvangrijke oeuvre van de internationaal beroemde Indiase levensleraar Jiddu Krishnamurti (1895 - 1986). Hans van der Kroft, bestuurslid van de Stichting Krishnamurti Nederland, nam veel van de vertalingen hiervan op zich en selecteerde op verzoek van de uitgeverij voor dit boek hieruit de mooiste uitspraken en inzichten van de man die vooral streefde naar onvoorwaardelijke vrijheid voor iedereen en dus iedere vorm van autoriteit of leer verwierp ten faveure van de rijkdom van het hier en nu. 

 

In Nederland is Krishnamurti geen onbekende omdat in Eerde bij Ommen vanaf 1924 het Europese hoofdkwartier van de organisatie rondom hem, de Orde van de Ster in het Oosten, was gevestigd. Het thematisch bereik loopt onder andere van karma, via gehechtheid, aandacht, huwelijk en seks tot en met computers. Het boek vormt naast het seriedeel ‘Krishnamurti, een kennismaking’ (2002) een verdere introductie tot 's mans leven en werk, maar met een kortere inleiding. Inclusief een achttiental fotopagina's uit zijn hele levensloop. 

Theo Kauffman | De Soefi-gedachte 10 maart 2017

Jiddu Krishnamurti geldt als een van de meest oorspronkelijke denkers van onze tijd. Zijn doel was de mens geheel en onvoorwaardelijk vrij te maken van elke theo- rie of geloof, van iedere leer, dogma of autoriteit, inclusief die van hem zelf. Het in- dividu bereikt vrijheid door zich bewust te worden van zijn eigen mentale toestand. Dit wakker worden zal hem niet alleen in staat stellen veel te realiseren, maar ook de ander werkelijk lief te hebben. Als doel van het leven ziet hij het leven zelf, het leven in het hier en nu, vrij van elke beklemming door toekomst en verleden.


Als een wit zeil op de blauwe zee is een unieke bloemlezing uit de grote hoeveel- heid beschikbare teksten en daardoor een goede introductie voor iedereen die nog niet eerder met zijn werk in aanraking is gekomen. Zelf zegt hij over zijn teksten: “Gebruik mij als een spiegel. Als je daarin hebt gezien wat en hoe je bent en zo een ingrijpende verandering hebt ondergaan, kun je die spiegel breken en weggooien”. Hij maakt ons duidelijk dat wij zelf het centrale probleem van onze wereld zijn. Dat houdt in dat een nieuwe wereld alleen mogelijk is wanneer wij zelf diepgaand en blijvend veranderen. En die verandering is het centrale thema van zijn werk.


Mooi vind ik hoe hij de stilte in de geest omschrijft: “De stilte is een toestand van scheppende kracht, die alleen ervaren kan worden als er volledig inzicht is in het hele proces van ‘ik’. Als dat ontbreekt, heeft de stilte geen enkele betekenis. Alleen in die stilte, die geen resultaat is, ontdek je het eeuwige, dat buiten de tijd de tijd staat. Je hoort hier als het ware de stem van onze moersjid Hazrat Inayat Khan die zegt: “als een mens zijn lippen sluit, begint God te spreken”.


Een prachtige tekst tenslotte van Krishnamurti om u als lezer te inspireren: ‘Als een wit zeil op de blauwe zee ben ik, eenzaam voor wie mij ziet vanaf de kust van het begrensde.’


Een terechte herdruk na 8 jaar. 

Login of registreer om een recensie toe te voegen.