Rigveda*


Een verzameling van 1028 lofprijzingen van godheden

Hendrik Verbruggen


categorieën:   Hindoeïsme / Oosterse filosofie
isbn: 9789062718399
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 212
druk: 2
verschijningsdatum: 18 apr 2013
status:  Leverbaar
prijs: € 18,95

In de tweede helft van het tweede millennium v.Chr. vielen Arische stammen het noordwesten van Voor-Indië binnen en vestigden zich in het Vijfstromengebeid, de Poenjab. Het oudste Indische literaire document, de Rigveda, een verzameling van 1028 aanroepingen en lofprijzingen van godheden, weerspiegelt het verblijf in die streek, die nog buiten het eigenlijke Indië lag. Het op schrift stellen, na een langdurige mondelinge overlevering, kan wel zeven eeuwen in beslag hebben genomen, van ca. 1500 tot 800 v.Chr.

 

De hymnen van de Rigveda (het weten in strofen) mag men niet los zien van het offerritueel, waarvan ze een essentieel bestanddeel vormden. Als men goden en andere heilzame machten tot eigen nut wil aanwenden, moet men beginnen hun potentie in stand te houden: offers, riten, hymnen en zelfs het vertellen van mythen versterken de kracht.

De Vedische dichter brengt een boodschap uit een vreemde wereld. Hij is een profetische ziener. Het woord van de profeten is echter vaak duister en vatbaar voor meer interpretaties, zeker voor ons die een grote afstand in tijd en ruimte moeten overbruggen om iets daarvan aan te voelen of te begrijpen. Maar ook Indiërs zelf kampen met die problemen. Vaak glijdt de tekst van het heden naar het verleden en vervloeien de rituele handelingen van het heden in de mythische daden uit het verleden.

 

De vertaler en bewerker Hendrik Verbruggen, studeerde klassieke filologie, Oosterse talen en geschiedenis aan de universiteit van Leuven en van Thessaloníki. Met steun van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek in België deed hij onderzoek op het eiland Kreta. Hij promoveerde op een studie over de cultus van Zeus Krètikos. Naast verschillende vertalingen uit het Latijn, Grieks, Oud-Perzisch en Sanskriet publiceerde hij o.a. Geschiedenis van Griekenland (1963), Het land van Zarathustra (1973), Sources pertaining to the cult of Zeus in Crete (1980); Le Zeus Crétois (1981); De eeuw van Pericles (1986, in samenwerking) en talrijke artikelen in tijdschriften over Kreta en Oud-Perzië. Dr. Verbruggen gaf college aan de universiteiten van Leuven over de oude religies van Kreta en was leraar Grieks en antieke cultuur.

 

Er zijn nog geen recensies geplaatst.

Login of registreer om een recensie toe te voegen.