Zen en geluk


Gelukshormonen, lijden en erotiek

Rients Ritskes, Merel Hoitinga


categorieën:   Zen / Persoonlijke ontwikkeling
isbn: 9789060306437
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 176
druk: 2
verschijningsdatum: 01 mei 2007
status:  Leverbaar
prijs: € 22,75

Geluk is niet iets willekeurigs maar een reactie die bewust kan worden gestimuleerd, dat is het motto van Zen en Geluk. Endorfinen, de gelukshormonen in ons lichaam, maken we zelf aan en wij kunnen op deze aanmaak invloed uitoefenen. Zen en Geluk legt uit wat gelukshormonen zijn, welke functie ze hebben in gezondheid, geluk en creativiteit en hoe we optimaal onze mogelijkheden kunnen inzetten om deze hormoonproductie te beïnvloeden.

*De Pavlov-reactie: Jezelf ziek of gelukkig programmeren

*Drie meditatieniveaus

*Actieve en passieve gelukshormonenproductie *Scherper zien door adrenaline

*Concentratie, energieproblemen en onverwerkte emoties

*Bubbels in ons brein: Kennis, emotie, gedrag en lichaam

*Geluk zichtbaar tussen de oren: De filosofie van het geluk

*Doel en geluk: Doelbewust is succesvol

*Zelfvertrouwen: Bewustzijn geeft tijd en energie

*Wat is Geluk? - De kunst van het leven; Pillen of sporten

Rients Ritskes is de auteur van o.a. Zen en de kunst van het studeren en Zenen keuzes maken en is inmiddels een internationaal bekend zentrainer. Zijn vrouw Merel Hoitinga is dierenarts en hoogleraar aan de Universiteit van Zuid-Denemarken.

NBD | Biblion 15 juni 2010

Dit boek bespreekt de kunst van het doelbewust bevorderen van persoonlijk geluk, onder andere door vergelijking met de zenweg. 'Geluk' definieren de auteurs in vergelijking met genot als 'genot is tijdelijk geluk en gelukkig zijn is het door training kunnen vertrouwen op de vaardigheid onder alle omstandigheden te kunnen genieten'. 

De uitwerking bestaat uit een mix van resultaten uit onder andere fysiologisch, psychologisch (en in mindere mate), filosofisch en eigen onderzoek. De uitkomst laat een sterke overeenkomst met voorchristelijke conclusies over het thema van Boeddha en Aristoteles zien: hoe meer juist gedacht wordt, hoe meer inzicht er ontstaat en hoe groter het geluk. De thema's zijn: gelukshormonen, actieve en passieve productie ervan, (zelf)programmering, meditatie, concentratie, de negatieve invloed van onverwerkte emoties op geest en lichaam, het positieve effect van het geloof in een goede, doelgerichtheid en zelfvertrouwen.

 Praktijkwijzers voor meer geluk zijn onder andere een Time Management System en het pleidooi voor een evenwichtig balans tussen genot en afzien. Bevat enkele afbeeldingen en een literatuuropgave.


(Biblion recensie, J. Hodenius)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.