Zen en keuzes maken


Oosterse wijsheid voor praktische mensen

Rients Ritskes


categorieën:   Zen / Persoonlijke ontwikkeling
isbn: 9789060305737
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 192
druk: 3
verschijningsdatum: 01 jan 2000
status:  Leverbaar
prijs: € 22,75

Onze tijd met almaar meer mogelijkheden stelt ons voortdurend voor keuzes. Zen en keuzes maken bevat veel praktische tips met betrekking tot de vraag, hoe door gebruik te maken van een minimum aan energie tot maximale keuzes te komen. Uit een van de vele recensies: 'Een helder en boeiend geschreven boek, met veel handige tips t.a.v. de vraag, hoe je met minder energie tot betere keuzes kunt komen. Het laat zich lezen als een roman, mede door de voorbeelden uit de praktijk van de auteur'. Zen en keuzes maken behandelt op zeer indringende en toegankelijke wijze waarom het nemen van beslissingen vaak zo moeilijk is, te lang duurt of fout uitpakt, en - het belangrijkste - hoe men een systeem kan ontwikkelen waarmee besluitvaardigheid en het maken van de juiste keuze tot een tweede natuur wordt. Rients R.R. Ritskes was tien jaar als studie-adviseur aan de universiteit van Utrecht werkzaam. Sinds 1990 is hij fulltime zen-leraar en managementtrainer. In beide functies trainde en adviseerde hij honderden mensen in het maken van keuzes. Betrof het eerst studenten, tegenwoordig is de directiekamer van menig bedrijf zijn werkterrein. Hij schreef eerder Zen en de kunst van het studeren en Meer zen in management.

NBD | Biblion 15 juni 2010

Het Japanse woord Zen is een verbastering van het Chinese ch'an, dat is afgeleid van het Sanskriet woord dhyana, hetgeen meditatie betekent. Het Zen-boeddhisme staat bekend om zijn intense geestelijke en lichamelijke training om verlichting te bereiken. Daarin staat meditatie op de ademhaling centraal. Het innerlijk schouwen voert tot harmonie in het denken, spreken en handelen. Doorleefde kennis van deze leer, waarin het onconventionele en de hang naar paradoxen een belangrijke plaats innemen, helpt de leerling bij het maken van de juiste keuzes in het bestaan. 

De auteur is deze lastige weg gegaan. De inhoud van dit werkboek is deels gebaseerd op persoonlijke ervaringen, deels op de thematiek van door hem gegeven cursussen. Stap voor stap analyseert hij de vraag, waarom de mens moeite heeft met maken van de juiste keuzes in het leven. Hij doet dat door op humoristische wijze voorbeelden te geven van de keuzes in zijn eigen leven.

Daarnaast verwijst hij veelvuldig naar standaardwerken van Jung, Schopenhauer, Pirsig en de grote Zenmeester Suzuki. De meditatietechniek wordt, ondersteund door illustraties, vakkundig uiteengezet. Noten en tips besluiten dit vitale werkboek.

(Biblion recensie, Ruud Booms.)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.