Vuurman en Watervrouw


Leven in harmonie met de vijf elementen

Silvana Schwitzer


categorieën:   Alternatieve geneeswijzen / Gezondheid / Voeding / Chinese filosofie / Tao / Persoonlijke ontwikkeling
isbn: 9789060305997
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 128
druk: 9
vertaler: Annie Classens
verschijningsdatum: 19 feb 2024
eerste uitgave: Feuremann und Wasserfrau
status:  Leverbaar
prijs: € 22,75

Zijn de vijf elementen die uw individuele leven bepalen in evenwicht? Welk element overheerst in uw leven? Hoe verhouden de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water zich in uw fysieke en mentale gezondheid? Hoe nadert u zo dicht mogelijk een optimale balans in uw leven? Vuurman en Watervrouw is een verheldering van de energieprincipes die volgens de taoïstische leer de individuele mens bepalen. Om te bepalen wat u zelf kunt doen om een harmonieus evenwicht te creëren, vindt u beschrijvingen van o.a.:

* het type van de energie

* het bijbehorend orgaansysteem

* de specifieke gezondheidsklachten

* de emotionele en mentale kenmerken, voorkeuren en gewoonten

* de eigen weerenergie

* de persoonlijkheid

 

Vuurman en Watervrouw geeft adviezen voor de meest geschikte voeding voor een specifiek element; hoe men het beste kan omgaan met zwakke en sterke aspecten van het eigen element; hoe men de voor het element karakteristieke emoties in balans brengt. Of anders gezegd: hoe men een optimale balans bereikt in de tegengestelde yin- en yangkrachten die ieder mens bepalen. Vuurman en Watervrouw bevat daarnaast ook nog:

* oefeningen voor algehele ontspanning en mentale rust

* handmassage voor vitaliteit en energetisch evenwicht

* vingermassage voor acute emoties

* een compleet Qi-Gong-oefensysteem

 

Silvana Schwitzer studeerde etnologie, filosofie en psychologie en promoveerde op het zen-boeddhisme. Via een onderzoek kwam zij met de Aziatische geneesmethoden in aanraking en volgde daarna nog opleidingen in diëtetiek, T'ai Chi en Qi Gong.

NBD | Biblion 15 juni 2010

Het tao manifesteert zich in twee solaire krachten, het yin en het yang. 

Uit de dynamiek van dit krachtenspel ontstaan de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Zijn deze in balans dan bezit men fysieke en mentale gezondheid. 

De auteur is uitstekend in staat de essentie van de taoïstische denk- en leefwijze uiteen te zetten. Zij biedt de lezer inzicht in de taoïstische en energetische principes, behandelt de visie op ziekte, oorzaken en symptomen, waarna ze ingaat op de vele aspecten van de leer van de elementen. 

Naast de theorie bevat het boek tips over voeding en een veelheid aan oefeningen: hand- en vingermassage, ontspannings- en ademhalingsoefeningen en een compleet Qi-Gong oefensysteem. 

Een goed verzorgd, praktisch leer- en werkboek, dat de lezer de mogelijkheid biedt op eigen kracht zijn levensenergie te leren sturen, versterken en op peil te houden. 

Met een beknopte literatuuropgave.
(Biblion recensie, M. Kraaij-van Weeren)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.