Hagakure


Het boek van de samoerai

Yamamoto Tsunetomo


categorieën:   Oosterse filosofie / Spiritualiteit (algemeen)
isbn: 9789060306871
uitvoering: Paperback
aantal pagina's: 222
druk: 2
vertaler: M.J.Maarschalkerweerd-Bakker
verschijningsdatum: 15 sep 2023
eerste uitgave: Hagakure
status:  Uitverkocht
prijs: € 22,75

Nog één licht-beschadigde exemplaar beschikbaar. Heeft u belangstelling stuur dan en bericht naar info@milinda.nl 

Hagakure (In de schaduw van gebladerte) is een handboek voor de samoerai-opleiding, dat bestaat uit een serie korte anekdotes en overdenkingen die inzicht en onderricht beiden in de ware geest van Bushido? de Weg van de Krijger. Hagakure beschrijft een geesteshouding die ver afstaat van ons ?moderne? pragmatische app?l op ons mens-zijn, door te benadrukken dat Bushido een 'Weg van Sterven' is. Alleen een samoerai-adept die elk moment bereid is vrijwillig te sterven, kan volledige trouw zijn aan zijn Heer. Aanvankelijk was Hagakure een geheime tekst, slechts bekend aan de krijgsvazallen van het Hitzen-leengoed waartoe de auteur behoorde. Later werd deze tekst erkend als de klassieke uiteenzetting over het gedachtegoed van de samoerai en be?nvloedde vele opeenvolgende generaties, tot op de dag van vandaag. In het Westen kreeg Hagakure grote bekendheid door de recente film 'Ghost Dog, the Way of the Samurai' van Jim Jarmusch. Yamamoto Tsunetomo (1659-1719) was een samoerai-adept van de Nabeshima-clan, Heren van de Hitzen-provincie. Hij werd boeddhistische monnik in 1700, nadat de sjogoenale regering de praktijk van tsuifuku -zelfmoord van een adept bij de dood van de Heer? had verboden. Hagakure is gedicteerd aan een jongere samoerai tijdens een zeven jaar durende relatie. Deze vertaling van Hagakure biedt een selectie van 300 hoofdstukken, die de basistekst vormen van de originele 1300 hoofdstukken. De invloedrijkste van alle samoerai-verhandelingen ooit geschreven. - prof. Ivan Morris In de krijgskunst heeft sterven voor je meester grotere verdienste, dan het neerslaan van een vijand.

NBD | Biblion 15 juni 2010

Dit boek bevat een representatieve, mede op de westerse lezer afgestemde selectie van 300 van de oorspronkelijke 1300 passages uit Hagakure, een reeks overdenkingen, anekdoten en aanwijzingen van een 17e eeuwse samoerai-adept. Dit geschrift groeide uit tot de invloedrijkste verhandeling over het onderwerp. 

Deze uitgave ligt mede in de slipstream van de redelijk succesrijke Amerikaanse film 'Ghost Dog, the way of the samurai' van Jim Jarmusch (1999), waarin rijkelijk uit Hagakure wordt geciteerd. Daar de tekst in feite een neerslag is van een zeven jaar durend gesprek met de auteur, varieren de onderwerpen van de diepste gevoelens van de auteur over de Weg van de Samoerai (waarin de invloed van zijn mentoren veel ruimte krijgt) tot besprekingen van de theeceremonie. 

De kern van Tsunetomo's voor zijn tijd nogal archaisch-extremistisch want anti-intellectueel betoog ligt in een van de vier confucianistische geloften, namelijk; zich nooit te laten overtreffen in de Weg van de Krijger. Deze wordt bepaald door een opperste vorm van toewijding: om op elk moment voor hem te willen sterven. 

Bevat inleiding, noten, verklaring van namen, plaatsen en woorden en een bibliografie van Japanse en Engelse literatuur. Ongewijzigde herdruk.

(NBD|Biblion recensie, Redactie)

Login of registreer om een recensie toe te voegen.